Wat we doen

om te blijven verbinden

Als Maatschappelijk makelaar

Matchen we vraag & aanbod!

Maatschappelijk Betrokken Ondernemen en maatschappelijk betrokken zijn.

De missie van de Uitdaging is Maatschappelijk Betrokken Ondernemen stimuleren en organiseren om maatschappelijke organisaties te ondersteunen. Door Maatschappelijk Betrokken te Ondernemen, laten bedrijven hun betrokkenheid bij de samenleving in hun eigen omgeving zien. Ons doel is samenwerking tot stand brengen tussen bedrijven en maatschappelijke organisaties door een bijdrage te leveren aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken.
De Uitdaging is simpel gezegd een bemiddelingsbureau in vraag en aanbod van Materialen (spullen), Middelen (media) en Menskracht (extra handjes, creativiteit, kennis en kunde). Een ondernemersnetwerk dat doet waarin bedrijven gestimuleerd worden om hun maatschappelijke betrokkenheid te tonen in concrete acties om daarmee het leefklimaat in hun directe omgeving te verbeteren. De Uitdaging zorgt voor samenwerking tussen maatschappelijke organisaties, burgerinitiatieven en het lokale bedrijfsleven. We stimuleren bedrijven om maatschappelijk betrokken ondernemerschap te tonen in concrete acties en daarmee de leefbaarheid in de lokale samenleving te ondersteunen.

De Uitdaging matcht vraag en aanbod op diverse manieren. Denk daarbij aan activiteiten zoals:

De Matchgroep matcht continue aangemelde vragen & het aanbod en de Maatschappelijke Beursvloer als terugkerend groot match-event. Maar ook een Spullenbank om overtollige goederen een nieuwe bestemming te geven, de Kennisbank waarin ervaring, kunde en kennis beschikbaar worden gesteld en zelfs een Cadeautjesbank om kleine spulletjes in te zamelen die als cadeautjes mogen dienen.

De Matchgroep bouwt bruggen

tussen maatschappelijke vragen en ondernemend aanbod

Door een structurele samenwerking met een groep mensen uit het bedrijfsleven – de Matchgroep – bouwt de Uitdaging bruggen tussen maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven. De mensen in de Matchgroep zijn ervaren ondernemers en werkgevers die beschikken over een groot gevarieerd netwerk en ze zijn bereid dit netwerk open te stellen.

Bij een aanvraag, op het gebied van zorg, welzijn, cultuur, sport of recreatie, van een vereniging of stichting die de Matchgroep accepteert, gaan de ondernemers aan de slag om een match te maken. De betrokken ondernemer stelt zijn of haar netwerk open en legt contact met een bedrijf dat de aanvraag kan en wil invullen. Zo dagen de matchgroep-leden telkens een ander bedrijf uit om ook maatschappelijk betrokken te ondernemen. De onderneming die de uitdaging aangaat neemt vervolgens contact op met de vragende maatschappelijke organisatie om de match daadwerkelijk te realiseren. In onderling overleg wordt afgesproken welke mogelijke tegenprestatie de maatschappelijke organisatie kan leveren in ruil voor de vraag die voor hen met gesloten beurzen wordt ingevuld.

Als jij als Maatschappelijke Organisatie of sociaal initiatief, durft te vragen dan… gaan wij op zoek naar de juiste match met Maatschappelijk Betrokken Ondernemers!

De Maatschappelijke Beursvloer

De enige beurs waar partijen onderhandelen met gesloten beurzen

Vraag en aanbod van bedrijven en maatschappelijke organisaties bij elkaar brengen in twee uur tijd. Dat is wat we doen op de Maatschappelijke Beursvloer.

Bij de meeste bedrijven staat maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog op de agenda.

Hoe geef je daar op een efficiënte en haalbare manier invulling aan? Je vergeet weleens dat je binnen je bedrijf beschikt over veel kennis, afgeschreven middelen of bijvoorbeeld ruimte waarmee je verenigingen en stichtingen kunt helpen.

Stichtingen op hun beurt kunnen een tegenprestatie leveren door bijvoorbeeld sportclinics aan te bieden, alternatieve workshopruimte(s) beschikbaar te stellen of door bij te dragen aan een bijzonder bedrijfsuitje.

Met gesloten beurzen kan er veel. Dat bleek op de Maatschappelijke Beursvloer in 2022, waar we samen een maatschappelijke omzet van bijna € 40.000 realiseerden.

Dat willen we dit jaar op 16 november minstens evenaren in het pand van HWwerkt! in Oud-Beijerland.

Reserveer nu je plek!

Werkwijze van de Beursvloer

Met een slag op de beursgong komt de beursvloer tot leven. Anderhalf uur lang zoeken vertegenwoordigers van Maatschappelijke Organisaties hét bedrijf of dé organisatie die hen aan die felbegeerde spullen, adviezen of menskracht gaat helpen. Ze stellen zich aan de andere partij voor en proberen deze te interesseren voor hun missie. Hoekmannen of -vrouwen brengen partijen bijeen. Iedereen praat met iedereen.

Goedkeuring

Wanneer een contact tussen een bedrijf en een Maatschappelijke Organisatie leidt tot een gewenste samenwerking wordt een matchformulier door beide organisaties ingevuld. Matches worden vastgelegd door een notaris. Nog een slag op de gong betekent het einde van de beursvloer. Niet getreurd, veel matches komen tot stand in de aansluitende netwerkborrel of zelfs nog daarna.

Hoekmannen/-vrouwen

Tijdens de Beursvloer zijn meerdere hoekmannen en -vrouwen actief. Zij kennen het Hoeksche Waardse bedrijfsleven van haver tot gort en weten precies wie er deelneemt en wat de hulpvragen zijn. De hoekmannen en -vrouwen helpen bij het leggen van contact en zorgen voor ondersteuning tijdens het matchen.

Match

Als de vrager en aanbieder na onderhandeling komen tot een samenwerking, dat is de match beklonken. Afspraken maken over de afhandeling van de ‘deal’ is een essentieel onderdeel. Als de match officieel is vastgelegd krijgen beide partijen een kopie van het matchformulier. Voorwaarde is dat alle matches binnen zes maanden na de Beursvloer datum worden gerealiseerd.

Volgende editie

De volgende editie van de Beursvloer Hoeksche Waard vindt plaats op 16 november 2023 bij HWwerkt!  (Jan van der Heijdenstraat 11 in Oud-Beijerland) vanaf 16:30 uur!

Programma
16:30 uur: Inloop bij HWwerkt! in Oud-Beijerland.
16:50 uur: Uitleg Beursvloer.
17:00 uur: Opening Beursvloer Hoeksche Waard door wethouder Paul Boogaard.
18:30 uur: Afsluiting met gongslag.
18:30 uur: Borrel.
18:45 uur: Bekendmaking aantal matches voor welke maatschappelijke waarde.

Terugblikken

op eerdere edities van de Beursvloer:

Aanmeldingen Beursvloer 2023

Bekijk welke bedrijven en maatschappelijke organisaties zich al hebben ingeschreven voor de Beursvloer Hoeksche Waard 2023:

De Spullenbank

Een nieuw leven voor overtollige spullen

Hergebruik van overtollig meubilair, apparatuur en materiaal van bedrijven geeft stichtingen en verenigingen de kans om hiervan gebruik te maken. Gaat je verhuizen en/of wordt meubilair of apparatuur vervangen? Wij zorgen er voor dat deze spullen een tweede leven krijgen bij maatschappelijke organisaties.

Een kleine moeite, een groot(s) gebaar voor zowel milieu als lokale samenleving. Verenigingen, stichtingen en clubs zijn ontzettend blij met de goederen die jouw organisatie of bedrijf niet meer nodig heeft.

Hoe werkt het?

Heel eenvoudig! Op ons prikbord voor vraag & aanbod kun je jouw aanbod aanmelden onder de categorie ‘Spullenbank’.

De Kennisbank

Ervaring, kunde en kennis delen

De Kennisbank bestaat uit mensen die hun expertise, ervaring, kennis en kunde inzetten voor verenigingen en maatschappelijke organisaties. De focus van de Kennisbank ligt op het ondersteunen, adviseren en coachen.

Het doel is het versterken van de eigen kracht van de vrijwilligersorganisatie (empowerment). Ervaren (oud-)managers, – ondernemers treden belangeloos op als tijdelijk adviseur voor maatschappelijke organisatie. Zij zetten hun kennis, kunde en ervaring in om te ondersteunen.

Hoe werkt het?

Simpel! Ook jouw vragen en je aanbod voor de categorie ‘Kennisbank‘ kun je gewoon aanmelden op ons prikbord voor vraag & aanbod!

Info

Naast vraag & aanbod worden kennissessies en workshops georganiseerd. Check voor actuele data onze agenda >>

Vraag & aanbod

Laatst aangemelde vragen & aanbod voor de Kennisbank:

Vraag & aanbod

Laatst aangemelde vragen & aanbod voor de Cadeautjesbank:

De cadeautjesbank

Leuke spulletjes om te geven

Bedrijven hebben vaak relatiegeschenken of kerstpakketten over en stellen deze beschikbaar. Voor diverse activiteiten van vrijwilligersorganisaties kunnen deze cadeautjes gebruikt worden.

Bijvoorbeeld voor het samenstellen van ‘goody bags’ voor de vrijwilligers die meedoen aan de Dag van de Mantelzorg. Maar ook als (eindejaars-)geschenk voor vrijwilligers die zich gedurende langere tijd inzetten voor een vrijwilligersorganisatie.

Hoe werkt het?

Wat denk je? Natuurlijk! Ook kleine spulletjes die je over hebt of die je juist zoekt, kun je aanmelden op ons prikbord voor vraag & aanbod onder de categorie ‘Cadeautjesbank’.
Scroll naar boven